[title style=’4′ ]Европейска седмица за намаляване на отпадъците 21 – 29 ноември 2015 г.[/title] Нека да променим начина, по който действамe! Намаляване на отпадъците в различни ситуации.
[row] [column col_md=’6′] [title style=’4′ ]На работното място[/title] [list icon=’fa-circle’ ]Както в офиса така и у дома, давайте приоритет на и-мейл комуникацията, вместо използването на факс или класическата поща. Отпечатвайте само тези страници, които наистина са ви нужни и използвайте листовете двустранно.

Не забравяйте да върнете празните касети на фирмата доставчик, за да могат да бъдат презареждани. Освен факта че помагате за опазването на околната среда, тази малка по мащаб дейност помага и за създаване на нови работни места.

Използвайте собствена чаша за чай или кафе! По този начин ще спестите запълване на кошчето за отпадъци с пластмасови чаши.

Защо да не се съхранява използваната хартия в офиса в едно чекмедже, така че да можете да използвате листовете за чернови и др.?

Избирайте офис консумативите, като давате приоритет на такива за многократна употреба. Канцеларски материали, които са рециклирани или са от рециклируеми материали и продукти и имат екомаркировката на Европейския съюз!

Помислете за закупуване на кафе, чай и други продукти в големи пакети, а не в малки опаковки; така ще генерирате по-малко отпадъци и ще спестите пари.

Помислете за предоставяне на старото електронно оборудване на НПО и сдружения, а така ще им дадете втори живот.[/list] [/column] [column col_md=’6′] [title style=’4′ ]По време на хранене[/title] [list icon=’fa-circle’ ]Национален ученически екопарламентИзбери за готвене пресни хранителни продукти, по този начин ще се храните здравословно и ще спестите много на отпадъци от опаковки, в сравнение с пакетираната готова храна.

Не забравяйте да използвате тези продукти, които имат кратък срок на годност. Като се погрижите те да бъдат в предната част на хладилника или в достъпен шкаф – това е прост начин за всички, да намалят изхвърлянето на отпадъци.

Напълнете кана с вода от чешмата! Ще спестите парите, за закупуване на бутилирана вода и ще ограничите броя на изхвъляните пластмаса губи!

Когато отивате на пикник, сложете храната в кутии и вземете ежедневни прибори за хранене. По този начин ще има по-малко боклук, който разбира се ще трябва да бъде хвърлен в най-близката кофа за боклук, а по добре да го сложите в раницата и да го сложите в контейнерите за разделно събиране.[/list][/column] [/row] [row] [column col_md=’6′] [title style=’4′ ]Навици за пазаруване[/title] [list icon=’fa-circle’ ]Избирайте продукти, които имат еко-етикети. Европейски или национални еко-етикети са официални сертификати, които гарантират качеството на продуктите, както и намалено въздействие върху околната среда през целия им жизнен цикъл. Няколкостотин продукти (включително учебни помагала, чували за смет, стоки за бита, филтри за кафе …) са снабдени с еко-етикети, за да ги избираме вместо другите стоки.!

Избирайте продукти с по-малко опаковки и избягвайте продукти за еднократна употреба. От първия момент на покупката, можете да подберете продуктите, който ще генерират по-малко отпадъци. Ще спестите суровини и ще помогнете за ограничаване на замърсяването, причинено през производствения процес. Ще спестите и пари!

Избери, продукти в насипно състояние. Така не само ви излиза по-ефтино, но и помага за свеждане до минимум на отпадъците от опаковки. Опаковката представлява 23% от теглото на нашите битови отпадъци, както и значителна част от обема на контейнера за смет.

Купувайте в количества, които са адаптирани към вашите нужди. Закупуването на такова количество храна, което е добре адаптирано към вашите нужди, ви позволява да избегнете генерирането на отпадъци, но също и да ви спести изхвърлянето на продукти, за които сте платили.

Използвайте торби за многократна употреба за пазаруване. Торбичките за еднократна употреба от търговски центрове се използват за средно 20 минути, преди да бъде изхвърлени. Те не само, че се превръщат в отпадък, но са и изключително опасни за околната среда. Например найлоновите торбички, които попаднат в морето ще убият морските костенурки, делфините и акулите, които ги поглъщат вместо медузи.

Използвайте екологичните-презареждащи се продукти. Повторното пълнене е екологично и е възможно за много продукти – доливане на битови продукти, козметика, както и някои храни.[/list] [/column] [column col_md=’6′] [title style=’4′ ]Свободно време[/title] [list icon=’fa-circle’ ]Запазване на батерията: у дома, включете малки уреди в мрежата или използвайте акумулаторни батерии … така ще спестите пари.

Опитайте се да се избегне ненужно закупуване на продукти, особено около празници и празнични дни.

Изберете за подарък по повод рожден ден например билет за концерт, така ще спестите опаковките, а ще изненадате приятно получателя на подаръка.[/list] [title style=’4′ ]В училище[/title] [list icon=’fa-circle’ ]Когато става въпрос за закупуване на нови училищни материали, проверете състоянието на канцеларски материали и пособия, които са останали от предишната година, за да видим дали те могат да бъдат използвани още веднъж. За тези позиции, които все още трябва да бъдат закупени, да изберете материали, които идват с екомаркировка, или тези, които изглеждат трайни и ще издържат повече!

По време на закуска, носете храната си в съдове за многократна употреба.

Ограничете използването на хартия, като пишете от двете страни на листа.[/list] [title style=’4′ ]Направи си сам[/title] [list icon=’fa-circle’ ]Наемете материали. Защо не наемете материалите от които се нуждаете?[/list] [title style=’4′ ]Градинарство[/title] [list icon=’fa-circle’ ]Защо не наемате градинарски инструменти, от които се нуждаете само от време на време, или например назаем от съседа?

Помислете за закупуване на естествен тор, който е адаптиран към методите на биологичното земеделие. Дори по-добре-започнете домашното компостиране и използвайте компост за наторяване![/list] [/column] [/row] [row ][column col_sm=’4′] [title style=’4′ ]В дома[/title] [list icon=’fa-circle’ ]Отказ за енергоемки крушки. Енергийно ефективната крушка използва 80% по-малко електричество, и трае от 6 до 8 пъти по-дълго!

Отказ от продукти за еднократна употреба и покупка на същите за многократна употреба, защото те създават много по-малко отпадъци! Някои примери са почистващи кърпи, самобръсначки, чаши, зареждащи химикалки, акумулаторни батерии … и т.н.

Преди да изхвърлите ненужната вещ, разберете за евентуалната и повторна употреба, за сдруженията и специализираните фирми във вашия район, които биха могли да дадат нов живот на непотребната за вас вещ!

Купи сапун вместо душ гел. С по-малко опаковки, покупката на сапун помага за намаляването на отпадъците!

Борба срещу излишните хартиени отпадъци: сложи стикер на пощенската си кутия „No Junk Mail“.[/list] [/column][column col_sm=’4′] [title style=’4′ ]12 добри навици за намаляване на отпадъците.[/title] [list icon=’fa-circle’ ]Използвайте торби за многократна употреба

Поставете стикер „НЕ на нежелана поща“ на пощенската си кутия

Старайте се да нямате хранителни отпадъци

Купувайте в насипно състояние или в големи размери опаковки

Купете пълнещи се или зареждащи се продукти

Пийте вода от чешмата

Ограничете използването на принтера

Лимитирайте използването на принтера

Започнете да компостирате

Правете дарения със старите си дрехи

Заемете или наемате инструменти

Ремонтирайте повредените стоки и оборудване[/list] [/column][column col_sm=’4′] [title style=’4′ ]Европейска седмица за намаляване на отпадъците 21 – 29 ноември 2015 г.[/title]

The European Week for Waste Reduction

The European Week for Waste Reduction

[/column] [/row] [list icon=’fa-circle’ ]Повече от 30% от теглото на нашите кофи се състои на биоразградимите отпадъци (кухненски отпадъци, градински отпадъци, пепел и т.н.), като компост. Да поставим зелените отпадъци в отделни съдове  ще означава, че изхвърляме по-малко и да получим отличен източник на хранителни вещества за цветята и зеленчуковата градина.

Повторна употреба и ремонт до колкото е възможно! От 13-25 милиона килограма електрическо и електронно оборудване, като хладилници, телефони, компютри и т.н. са изхвърлят годишно, но тези продукти често съдържат вредни съставки, като олово или живак, и повечето от тях могат да бъдат ремонтирани или се използват повторно. Помислете за даване на използваните уреди и нежелан мебели на организации и фирми, които ще поемат работата на възстановяването им.

Дайте на вашите нежелани дрехи втори живот, като ги подарите на благотворителни акции, сдружения или на приятели и членове на семейството.

Купите памперси за многократна употреба на детето си. Докато детето навърши 3 години, броят на памперси, които използвате може да достигнат 5000-6000, т.е., около един тон на замърсени пелени. Вие ще спестите значително количество отпадъци и пари.[/list]

 

 

Изтегли Ръководство

Виж повече ТУК!

 

 

Източник: ЕСНО