КОЛКО МНОГО ПРЕДМЕТИ СА ПРОИЗВЕДЕНИ ОТ ПЛАСТМАСА

От средата на 20 век употребата на синтетични материали е все по-широко разпространена. Огледайте се и ще видите около себе си много предмети, произведени от пластмаса. Има, разбира се, някои видове пластмаси, които се използват за специални цели.
Материал, произведен от човешкия род

Както ясно показва названието им, синтетичните материали са вещества, които не се срещат в природата, т.е. не биха съществували без човешка намеса. Днес обаче те са навсякъде и играят важна роля в нашето ежедневие. Те са всеобщо признати със своята универсална надеждност и способността си да ни служат в широк набор от приложения: от автомобилната промишленост, през опаковки на храни и изолационни материали в строителството, до електронни устройства и мебели.

Високотехнологични пластмаси за автомобилната промишленост
Високотехнологични пластмаси за автомобилната промишленост
Високотехнологични пластмаси за автомобилната промишленост

Със своята издръжливост и топлоустойчивост, пластмасата е един от предпочитаните материали в автомобилното производство. Съвместният концептуален автомобил, разработен от Даймлер и BASF, е снабден с някои от най-значимите иновации в пластмасовата индустрия. Представляващ ново поколение електрически автомобил, Smart Forvision е със значително облекчено тегло и уникален дизайн благодарение на изцяло пластмасовите си джанти – авангардно решение в автомобилната промишленост.

Разработена от BASF от нови материали с високи експлоатационни показатели, джантата спестява значителна част от масата на автомобила – до три килограма на колело. За разлика от конвенционалните композитни материали на полиамидна основа, новата пластмаса има дълги подсилващи влакна, които подобряват механичните й свойства. В резултат се получават отлична топлоустойчивост и химическа стабилност, динамична якост, здравина и добри трайни експлоатационни характеристики.

Други компоненти, като вратите и други части на корпуса, са направени от епоксидна смола, подсилена с карбонови влакна – композитен материал с високи експлоатационни свойства. Използването на такива материали позволява да се намали масата на автомобила с над 50% спрямо стоманата или с 30% спрямо алуминия.

ПЛАСТМАСА И ИЗКУСТВО
ПЛАСТМАСА И ИЗКУСТВО
ПЛАСТМАСА И ИЗКУСТВО

Макар че пластмаси редовно се използват в мебелната промишленост, те рядко печелят награди. Мебели като стола MYTO на знаменития дизайнер Константин Грчич, съчетаващи креативен дизайн с новаторски технологии, не се срещат често. Този великолепен пример на самостоятелен мебелен продукт е изработен от едно-единствено парче, изцяло от новата пластмаса за леене под налягане Ultradur® High Speed на BASF. Тази течлива пластмаса може да се подсили с много по-високо съдържание на стъклени фибри от преди. Това позволява производството на тънкостенни, но същевременно високоякостни части. Съчетанието на деликатен дизайн и здравина в стола е възможно само с използването на този конкретен материал.

Чрез селективния контрол на структури с размери от порядъка на нанометри, пластмасата може да се обработва при 230˚С вместо 260˚С, като течливостта й се повишава с 50%. Обработена по метода на леене под налягане, този специален вид пластмаса се втвърдява два пъти по-бързо от другите решения, което значително скъсява времето за производство. Новаторската пластмаса Ultradur® High Speed се използва в обширен диапазон от промишлени производства и може да се открие в широк спектър от компоненти, включително в основите на задните чистачки на автомобили, в куплунги за лаптопи и в лостчето на волана на BMW Mini Cooper.

СИНТЕТИЧНИ МАТЕРИАЛИ В МЕДИЦИНАТА
Синтетични материали в медицината
Синтетични материали в медицината

Въпреки че в голямата си част медицинското оборудване се изработва от метал, годишно един милион тона синтетични материали отиват за производство на медицински изделия. Притежаващ широк диапазон от добри физически свойства, поликарбонатът предлага изключителна комбинация от здравина, твърдост, якост и прозрачност, наподобяваща стъкло. Но което е още по-важно от медицинска гледна точка, отделните класове поликарбонат съответстват на стандартите за изпитване на биосъвместимост, което означава, че изделията от него могат да влизат в пряк или непряк допир с ендогенни вещества (кръв, тъкани, дентин, други телесни течности). Ето защо той се използва за изработване на хирургически инструменти, както и на оборудване, което да влиза в допир с кръв или други течности.

Има и едно приложение на пластмасите в медицината, което не прилича на никое друго: изкуствените кости, които се произвеждат в стотици разновидности и представляват напълно реалистични реплики на човешки кости. Те са обособени в отделна група, тъй като не се използват за лечебни цели, а в обучението по медицина. Студентите-медици използват изкуствени кости, за да придобиват професионални умения по ортопедична хирургия, например при поставяне на скоби или изкуствени стави.

За никого не е тайна, че на пластмасата са й нужни стотици години, за да се разгради по естествен път. Ecoflex®, авангардната, напълно разграждаща се пластмаса на BASF, е идеална за производство на торби за смет и еднократни опаковки – изработена от бактерии и гъби, вода, въглероден окис и биомаса, тя се разгражда за няколко седмици без остатък. Този алифатен ароматен съполиестер е перфектният материал за пазарски торбички, фолирана амбалажна хартия, еднократни опаковки или селскостопанско фолио, тъй като се разгражда, без да оставя вредни вещества. Една от областите му на приложение е в производството на биоразградими чували за боклук.

Има синтетични материали, които провеждат електричество. Макар че обикновено пластмасите се използват за изолация, някои полимери са способни да провеждат електрони, т.е. електрически ток. През 1977 г. Алън Дж. Хийгър, Алан МакДайърмид и Хидеки Ширакава описват в научен доклад висока електропроводимост в оксидиран йод-легиран полиацетилен – откритие, което през 2000 г. им носи Нобелова награда за химия. Електропроводимите полимери се радват на широко приложение, като са перспективни в изработването на органични слънчеви клетки, печатни платки, органични светодиоди, гъвкави прозрачни монитори, електромагнитни защитни екрани и пр.

Играчите на Световното първенство през 2010 г. в Южна Африка играха върху високотехнологична изкуствена трева. Уникалният елемент в тази хибридна естествена тревна система са 20-те милиона изкуствени стръкчета трева, инжектирани на 20 см дълбочина върху терена. По този начин естествените тревички са защитени при дриблиране и подхлъзване на играчите, а самите играчи са предпазени от разтягания на сухожилия и други спортни травми.