МОСВ: Найлоновите торбички намаляха с 50%

В резултат на предприетите мерки употребата на найлонови торбички е намаляла с около 50 на сто. Снимка: Bulphoto

Употребата на найлонови торбички в България е намаляла с около 50 на сто

България е една от първите страни в Европейския съюз, която е въвела едни от най-строгите ограничения за употребата на найлоновите торбички.

В резултат на предприетите мерки употребата на найлонови торбички е намаляла с около 50 на сто. Снимка: © Bulphoto

В резултат на предприетите мерки употребата на найлонови торбички е намаляла с около 50 на сто. Снимка: © Bulphoto

Тези до 25 микрона са с наложена продуктова такса още през 2012 година, припомни Славея Стоянова, директор на Дирекция “Управление на отпадъците и опазване на почвите” в МОСВ, на среща с представители на неправителствените организации “Грийнпийс” и “За Земята”.

НПО-та са изпратили писмо до министър Нено Димов по повод международния ден за свят без пластмасови торбички, се уточнява в съобщение на МОСВ. Те са били приети от зам.-министър Николай Кънчев и експерти от министерството.

Според проучвания на министерството в резултат на предприетите мерки употребата на найлонови торбички е намаляла с около 50 на сто, е посочила Стоянова, цитирана в информацията. Тя е разяснила, че на ниво ЕС все още няма модел за оценка на резултатите от въведените изисквания по директивата, но според социологическите проучвания на МОСВ у нас над 40 процента от потребителите вече избягват да ползват този вид опаковки, като носят при пазаруване торби за многократна употреба.

На свой ред зам.-министър Кънчев е уверил, че регионалните инспекции по околна среда следят за изпълнението на изискванията в наредбата. Той е поканил екоактивистите да участват в акции за почистване на пластмасовите отпадъци, както и в информационни кампании за намаляване замърсяването на плажовете.

Сред обсъдените на срещата възможности за популяризиране на екологичните мерки сред потребителите е част от продуктовата такса, събирана от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, да бъде за информационни кампании.

 

 

Източник: © Дир.БГ

Отписват данъка на колата с кражба